ترخیص کالا از بندر بوشهر

بندر بوشهر در زمان نادر شاه بعنوان مهمترین پایگاه دریایى و ساخت کشتى هاى جنگى مورد استفاده قرار مى گرفت. این بندر در عهد زندیان مرکز اصلی صادرات و واردات کالا و مهمترین منبع درآمد حکومت به شمار می رفت. اعتبار و رونق بازرگانى بندر بوشهر به عنوان تنها بندر معتبر در زمان قاجار بخصوص در زمان ناصرالدین شاه به اوج خود رسید و از این رو مهاجرت از مناطق مجاور فزونى گرفت و جمعیت شهر رو به ازدیاد گذاشت در این زمان بندر بوشهر به عنوان مرکز گمرکات جنوب انتخاب و اداره ای تحت عنوان شعبه گمرکات جنوب در آن تآسیس گردید و پس از آن به عنوان تنها بندر معتبر ایران به یکی از مراکز اصلی داد و ستد در منطقه خلیج فارس مبدل گشت.
این روند ادامه یافت تا با تأسیس راه آهن ایران و پیدایش شرکت نفت ایران و انگلیس و رونق بندر خرمشهر تدریجاَ بندر بوشهر اعتبار سابق خود را از دست داد. در پی تعطیلی بنادر امام خمینی و خرمشهر در زمان جنگ تحمیلی تلاش و پایدارى این بندر و تخلیه و بارگیرى بیش از ظرفیت با وجود کمبود اسکله و امکانات و وجود پس کرانه هاى بزرگ با پتانسیل ها بالا و همسایگى با کشورهاى داراى بازار مصرف بالا سبب گردیده تا با نگرش نوین رونق گذشته خود را مجددا از سرگیرد و به یکی از پر رونق ترین و فعال ترین بندر تدارکاتی و پشتیبانی مبدل گردد
گمرک بوشهر
بوشهر نیز هفدهمین استان بزرگ ایران است و یکی از قدیمی ترین گمرکها محسوب میشود. این استان دارای ۷۰۰ کیلومتر مرز دریایی با کشورهای مختلف است که این نیز به نوع خود نوعی رکورد به حساب میآید. همچنین وجود نیروگاه اتمی در این بندر به رونق بیش از پیش این بندر افزوده و به همین دلیل پایتخت انرژی در ایران لقب دارد. به دلیل موقعیتهای تجاری و اقتصادی و جغرافیایی این بندر ترافیک زیاد ترخیص کالا و صادارت محصولات وجود دارد که در ادامه این مقاله در این خصوص توضیحاتی را ارائه خواهیم داد با ما همراه باشید.لازم است بدانید که تمامی صادارتهای نفتی و غیر نفتی در گمرک بندر بوشهر انجام میشود و میزان صادارت در این بندر بیشتر از واردات میباشد.

ترخیص کالا از بندر بوشهر
صادرات از بندر بوشهر
با توجه به آمارهای موجود میتوان گفت صادارت نفتی و غیر نفتی ایران از گمرک بندر بوشهر به بیست و هشت کشور در جهان به ترتیب هجده کشور در آسیا، شش کشور در اروپا، سه کشور در آفریقا و یک کشور در آمریکای جنوبی انجام میشود. بیشتر صادارتی که از گمرک بندر بوشهر به کشورهای پاکستان، چین، برزیل، امارات متحده عربی، عراق، ترکیه انجام میشوند عمده کالاهای پتروشیمی، مواد معدنی، سبزیجات، میعانات گازی، صیفی جات، آبزیان و … هستند.
این بندر مبادله کالا با کشورهای زیادی را انجام میدهد به همین دلیل بوشهر مقصد صادارت کالا برای کشورهای متعددی است. از کشورهای اصلی که انواع محصولات و کالاها را به ایران از طریق این بندر صادر میکنند میتوان به چین، فیلیپین، کره، روسیه، ژاپن، اکوادور، ایتالیا، اسپانیا و … اشاره کرد. مهمترین و بیشترین محصولاتی که واردات آن از طریق بندر بوشهر انجام میگیرد قطعات خودرو، لاستیک، بلبرینگ، شیرآلات صنعتی، موز، برنج، قطعات موتور سیکلت و … هستند.
ویژگی های گمرک بندر بوشهر
بندر بوشهر یکی از بنادری است که به دلیل ویژگیهای منحصربه فردی که دارد بسیار مورد توجه تاجران است از جمله این خصوصیات میتوان به تخفیف ۲۳ درصدی ویژه در این گمرک اشاره کرد، همچنین در این گمرک حمل و نقل با بیشترین سرعت ممکن انجام میشود. تخلیه بار در این گمرک ۲۴ ساعته انجام میشود و این گمرک با کشورهای همسایه راههای ارتباطی زیادی دارد، در این گمرک برای برخی از کالاهای خاص معافیت گمرکی وجود دارد. به علاووه، در این گمرک انبارهای سرپوشیده قرار دارد. همچنین لازم به ذکر است در گمرک بوشهر برای ترخیص کالا نیازی به انجام تشریفات گمرکی نیست. انبارهای این گمرک با قیمتهای بسیار مناسبی انبار گمرکی کالا را انجام میدهند، این گمرک نیز مرز دریایی با خلیج فارس دارد که از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد این گمرک محسوب میشود.

ترخیص کالا از بندر بوشهر
بنادر گمرک بوشهر
به غیر از گمرک بندر بوشهر این استان به دلیل موقعیتی که دارد، دارای بنادر بسیاری است. از جمله بنادر مهمی که در این استان وجود دارد میتوان به بندر گناوه، بندر کنگان، عسلویه، دیر، دیلم، بندر ریگ، بندر دلوار، بندر بوالخیر، نخل تقی و … اشاره کرد که در تمامی این بنادر نیز گمرک تجاری فعال وجود دارد و میتوان برای واردات و یا صادارت کالا از این گمرکات نیز اقدام کرد.
بیشتر بدانید : انواع مواد اولیه ترخیصی از گمرک
ترخیص کالا از بندر بوشهر فرآیندی است که طی آن کالاهای وارداتی یا صادراتی پس از انجام تشریفات گمرکی و پرداخت هزینههای مربوطه، از گمرک بندر بوشهر آزاد شده و به مالک یا نماینده قانونی آن تحویل داده میشود. این فرآیند شامل مراحل مختلفی است که در ادامه به طور خلاصه توضیح داده میشود:
1. تهیه مدارک لازم
- بارنامه (Bill of Lading): سند اصلی حمل و نقل کالا که توسط شرکت حمل و نقل صادر میشود.
- فاکتور تجاری (Commercial Invoice): شامل اطلاعات مربوط به کالا، ارزش آن و جزئیات خریدار و فروشنده.
- لیست بستهبندی (Packing List): شامل تعداد، وزن و نوع بستهبندی کالا.
- گواهی مبدأ (Certificate of Origin): سندی که نشاندهنده کشور مبدأ کالا است.
- مجوزهای لازم: بسته به نوع کالا، ممکن است به مجوزهای خاصی از سازمانهای مربوطه نیاز باشد (مانند مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت، بهداشت، استاندارد و …).
- کارت بازرگانی: برای واردکنندگان و صادرکنندگان ضروری است.
- ثبت اظهارنامه گمرکی:اظهارنامه گمرکی به صورت الکترونیکی در سامانهی گمرک ایران (سیستم جامع امور گمرکی) ثبت میشود. این اظهارنامه شامل اطلاعات کامل کالا، ارزش آن، نوع کالا و سایر جزئیات است.
- بررسی و ارزیابی کالا:گمرک کالا را از نظر تطابق با اسناد ارائهشده بررسی میکند. در برخی موارد، کالا به صورت فیزیکی یا اسنادی بازرسی میشود.
- پرداخت حقوق و عوارض گمرکی:پس از تعیین ارزش کالا و محاسبه حقوق گمرکی، مالیات، سود بازرگانی و سایر عوارض، این هزینهها باید پرداخت شود. مبلغ این هزینهها بستگی به نوع کالا، ارزش آن و تعرفههای گمرکی دارد.
- اخذ مجوزهای لازم:برای برخی کالاها، اخذ مجوز از سازمانهای مرتبط (مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان غذا و دارو، استاندارد و …) الزامی است.
- تخلیه و تحویل کالا:پس از تکمیل مراحل گمرکی و پرداخت هزینهها، کالا از گمرک ترخیص شده و به مالک یا نماینده قانونی تحویل داده میشود.
- حمل و نقل به مقصد نهایی:کالای ترخیصشده توسط شرکتهای حمل و نقل به مقصد نهایی ارسال میشود.
نکات مهم در ترخیص کالا از بندر بوشهر:
- مشاوره با کارشناسان ترخیص: برای جلوگیری از خطا و تسریع فرآیند، بهتر است از مشاوره کارشناسان ترخیص کار با تجربه استفاده کنید.
- دقت در تهیه اسناد: هرگونه اشتباه در اسناد میتواند باعث تاخیر در ترخیص کالا شود.
- آشنایی با قوانین گمرکی: قوانین گمرکی ایران ممکن است تغییر کند، بنابراین آگاهی از آخرین قوانین و مقررات ضروری است.
- زمانبندی مناسب: ترخیص کالا ممکن است زمانبر باشد، بنابراین برنامهریزی دقیق برای جلوگیری از تاخیر در تحویل کالا مهم است.