ترخیص کالا

به انجام کلیه تشریفات گمرکی برای واردات کالا/صادرات کالا به/از گمرکات کشور ترخیص کالا گفته می شود. به بیان ساده تر کلیه اقدامات لازم برای عبور کالاهای وارداتی یا صادراتی از گمرک، ترخیص کالا گفته می شود.

امروزه به دلیل تعدد قوانین و مقررات و همچنین مجوزهای مورد نیاز و دوندگی های بسیار زیاد برای ترخیص کالا لزوم استفاده از خدمات شرکت های واردات و صادرات بیش از پیش احساس می شود. عملیات ترخیص کالا عموماً توسط افراد متخصص تحت عنوات ترخیص کار انجام می شود. بازرگانی رها با داشتن کادری مجرب آماده ارائه خدمات حرفه‌ای جهت تسهیل واردات و صادرات به شما عزیزان می باشد.

مراحل ترخیص کالا

در فرایند ترخیص کالا مراحل مختلفی باید طی شود که از جمله مهم ترین آنها عبارتند از آماده سازی مدارک و مستندات، ثبت اسناد واردات یا صادرات کالا به شکل فیزیکی یا الکترونیکی در سامانه، محاسبه وجوه گمرکی همچون سود بازرگانی، حقوق گمرکی، مالیات، ماخذ تعرفه گمرکی، حمل و نقل و تسهیلات ارائه شده توسط دولت به واردکنندگان و صادر کنندگان کالا.

فرآیند ترخیص کالا

1

ورود اطلاعات کالای ترخیصی در سامانه EPL

ترخیص کار کالا طبق دستورالعمل گمرک که در سایت گمرک قرار گرفته است، به منظور ترخیص کالای خود باید در گام نخست نسبت به ورود اطلاعات در سامانه EPL(Electronics Packing List) اقدام نماید. ترخیص کار می بایست کلیه اطلاعات کالا را بصورت آنلاین در این سامانه وارد کند.

مدارک لازم برای اظهار کالا در گمرک (واردات قطعی)

برای اظهار کالا جهت واردات قطعی، باید اسناد و مدارک زیر توسط مالک کالا و یا نماینده وی تهیه شود:

  • اظهارنامه واردات قطعی (ثبت در سیستم EPL گمرک)
  • کپی کارت بازرگانی معتبر
  • قبض انبار
  • بارنامه
  • ترخیصیه
  • گواهی مبدأ
  • فاکتور یا سیاهه خرید
  •  اعلامیه تأمین ارز یا نامه برات (در صورتی که روش پرداخت اعتبار اسنادی یا برات باشد)
  • پروفورما
  • مجوز ثبت سفارش
  •  لیست عدلبندی
  • بیمه نامه گمرکی
  • پروانه بهره‌برداری
  • کاتالوگ و بروشور
  •  مجوزهای قانونی جهت ترخیص کالا از قبیل گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی و سایر
  • وکالتنامه رسمی، کارت حق العمل‌کاری
  • پروانه صادراتی (در صورتی که واردات در مقابل صادرات انجام شود)

2

پرینت اظهارنامه

پس از ثبت آنلاین اظهارنامه در سامانه گمرک و دریافت کوتاژ، برای ادامه فرایند ترخیص کالا بایستی پرینت اظهارنامه دریافت گردد.

3

دریافت کوتاژ و تعیین مسیر

دومین مرحله از فرایند ترخیص کالا دریافت کوتاژ در دایره احراز هویت و تعیین مسیر می باشد. در دایره احراز هویت که دایره فنی گمرک است، اسناد  بررسی و در صورت تایید یک شماره ثبت یا کوتاژ اختصاص می دهد. دریافت کوتاژ به این معنی است که اظهارنامه واردات یا صادرات کالای شما با یک شماره اختصاصی ثبت شده است و سپس لاک و مهر می شود.

پس از دریافت کوتاژ با توجه به عواملی نظیر نوع کالا، نوع معامله، وضعیت نو یا مستعمل بودن کالا، کشور مبدا یا مقصد، اعتبار صاحب کالا یا ترخیص یا حق العمل کار به منظور تسریع فرآیندهای گمرکی از یکی از مسیرهای سه گانه زیر جهت ترخیص کالا استفاده می شود.

  • مسیر سبز: اخذ مجوزهای لازم و یا مستقیما ارجاع به صندوق
  • مسیر زرد: بررسی اسناد توسط کارشناس سرویس گمرک ، بخش دایره ارزش و سپس ارجاع به صندوق
  • مسیر قرمز: ارزیابی و کتترل کالا به صورت فیزیکی ، اخذ مجوزهای لازم ، بخش دایره ارزش، بررسی اسناد توسط کارشناس سرویس گمرک و سپس ارجاع به صندوق

بیش از 70% محموله ها بطور معمول در مسیر سبز گمرکی قرار میگیرند.

4

ارزیابی کالای در حال ترخیص

همانطور که گفتیم در صورتیکه در گام قبل محموله در مسیرهای زرد یا قرمز قرار بگیرد، نیاز به کنترل و ارزیابی کالا توسط ارزیاب گمرک دارد. در این مرحله ارزیاب با باز کردن محموله به بررسی و تطابق با اسناد محموله می پردازد (مسیرهای قرمز) و یا صرفا نیاز به تائید اسناد محموله توسط کارشناس گمرک است(مسیر زرد).

پس از این ارزیابی، ارزش اظهاری، سوابق گمرکی و … محموله در بخش دایره ارزش بررسی می شود.

5

اخذ مجوزهای لازم برای ترخیص کالا

با اوجه به ضوابط و دستورالعمل های گمرکی، ترخیص کار باید مجوزها و استانداردهای لازم برای ترخیص کالا را از مرجع ذیربط دریافت کند. بسته به نوع کالای وارداتی، این مجوزها توسط سازمان هایی نظیر استاندارد، جهاد کشاورزی، بهداشت یا هر سازمانی که محصول به آن مرتبط است صادر می گردد.

6

کارشناس مجازی

هنگامی که کالا در مسیر قرمز یا زرد قرار می گیرد، سیستم گمرکی به صورت خودکار یک کارشناس ناشناس را جهت بررسی اطلاعات اظهارنامه انتخاب می کند. این کار بدین علت است تا هیچ تعامل و تبانی بین ترخیص کار و کارشناس صورت نگیرد. با این روش نه کارشناس، ترخیص کننده کالا را می شناسد و نه ترخیص کار اطلاعی از کارشناس دارد.

کارشناس مجازی فقط در برخی گمرکات کشور فعال است و بعضی گمرکات نظیر تهران، بندر شهید رجایی و سرخس هنوز غیرفعال است.

7

صندوق و صدور سند ترخیص

در این گام هزینه های گمرکی ترخیص کالا مشخص می شود( برای محاسبه آنلاین هزینه های گمرکی اینجا کلیک کنید.) ترخیص کار باید نسبت به پرداخت آن اقدام نموده و فیش واریزی را ارائه نماید تا پروانه سبز گمرکی صادر شود.

8

رئیس سرویس ارزیابی

پس از معاونت فنی گمرک، اختیارات در حوزه کاری سرویس ارزیابی قرار دارد. این مرجع وظیفه رسیدگی به اختلافات بین گمرک و صاحب کالا در مواردی همچون ارزش کالا، تعرفه و … را برعهده دارد. نظر رئیس سرویس دایره ارزیابی در چنین اختلافاتی فصل الخطاب است. گمرک های مختلف با توجه به حجم واردات و صادرات، تعداد روسای سرویس متفاوتی دارد.

مدارک و ارزیابی های کارشناسان برای عبور از این مرحله باید توسط رئیس سرویس ارزیابی تائید گردد.

9

بازبینی

پس از تکمیل مراحل قبل، هر سند خارج شده از گمرک بر اساس مستنداتی که اظهار شده و کارشناسی های قبلی، یک بار دیگر از لحاظ اسنادی بررسی شده که به این عمل بازبینی می گویند.

10

درب خروج

ترخیصکار گمرک پس از اینکه تمامی مجوزهای لازم برای ترخیص کالا را دریافت کرد، جهت اخذ مجوز بارگیری به درب خروج مراجعه می کند. در این مرحله برای آخرین بار گمرک تمامی اسناد و برگه های ارزیابی را به طور همزمان توسط ارزیاب و کارشناس از لحاظ اسنادی و کارشناسی بررسی می کند.

11

خروج کالا

اگر تمامی فرآیندهای فوق با موفقیت طی شود، کالا بدون هیچ مشکلی از گمرک ترخیص می شود. بعبارت دیگر خروج کالا عبارتست از حمل بار از گمرک به سمت مقصد

12

انبارداری

هزینه ای که گمرک بابت نگهداری سالم از کالا و محموله از زمان پهلوگیری کشتی و تخلیه بار در بندر تا زمان بارگیری به سمت درب خروج دریافت میکند. این هزینه به عواملی نظیر محل گمرک، هزینه های مربوط به تخلیه و بارگیری، بیمه کالا، مدت زمان رسوب کالا و نوع انبار (سردخانه، مسقف و …) متفاوت می باشد.

اسناد و مدارک مربوط به ترخیص کالا

در طی مراحل مختلف ترخیص کالا اسناد و مدارک زیادی بین ترخیص کار و گمرک مبادله می شود که بسته به عوامل مختلف دارای ویژگی های مختلفی است. به طور کلی می توان مدارک لازم جهت ترخیص کالا از گمرک را به سه دسته کلی مدارک کالا، مدارک صاحب کالا و مدارک ترخیص کار تقسیم نمود.

در ادامه مدارک مرتبط با خود کالا معرفی می گردد:

1

ترخیصیه DELIVERY ORDER

این سند توسط شرکت های حمل و نقل کالا (فورواردر یا کریر) صادر می شود. شرکت های حمل و نقل به وسیله این سند بلامانع بودن ترخیص کالا توسط صاحب کالا را به گمرک اعلام می کنند.

2

قبض انبار WAREHOUSERECIEPT

به قبض صادر شده از سوی انبار گمرک بعد از تحویل محموله وارد شده برای نگهداری تاز مان انجام فرایند ترخیص کالا قبض انبار می گویند.

3

بارنامه BILL OF LOADING

بارنامه به عنوان یکی از اصلی ترین اسناد حمل شناخته می شود. این سند حتی برای ادعای خسارت از بیمه قابل استناد است.

بارنامه باید شامل موارد زیر باشد:

شرح کالا ـ علائم و یا شماره‌های تجاری ـ نام کشتی حامل ـ بنادر بارگیری و تخلیه ـ نام حمل کننده و نام گیرنده کالا  ـ هزینه حمل (پرداخت شده یا قابل پرداخت در مقصد) ـ نسخ بارنامه ـ تاریخ صدور و … .

4

پروفرما اینویس PROFORMA INVOICE

ترجمه لغت پروفرما اینویس همان پیش فاکتور است. فرم کلی این سند معمولا یکسان است و مقدار متغیر های آن تغییر می کند.

مندرجات اصلی موجود در هر پروفرما عبارتند از:

  • مشخصات فروشنده و خریدار شامل نام و نشانی و…
  • مشخصات کالا شامل نوع،مقدار یا تعداد کالا،قیمت واحد و قیمت کل، وزن کالا و…
  • نحوه و شرایط پرداخت پول
  • اینکوترمز
  • و همچنین تاریخ، شماره، نحوه ارسال، مبدأ و مقصد، کشور سازنده کالا، تاریخ ارسال کالا، تاریخ انقضای پروفرما ، شماره استاندارد کالا، نام بانک وادرس و شماره حساب جهت دریافت پول، شرکت حمل کننده در صورت توافق، مهر و امضا و نام فرستنده پروفرما، قسم نامه و …

5

فاکتور INVOICE

اینویس، سیاهه تجاری یا صوتحساب همان فاکتور هستند که به عنوان یکی از اسناد مهم در ترخیص کالا می باشد. این سند از سوی فروشنده کالا به نام خریدار صادر می گردد.

6

فهرست عدل بندی PACKING LIST

پکینگ لیست یا همان فهرست عدل بندی سندی است که معمولا از سوی فرستنده کالا تهیه می شود. زمانی که کالای وارد شده از نظر ظاهر و محتویات یکسان نبوده و شامل محتویات مختلفی باشد در این سند مشخصات انواع کالا ثبت می گردد.
مشخصات ذکر شده در پکینگ لیست عبارتند از:
اقلام، تعداد بسته ها، ابعاد هر بسته، وزن خالص و ناخالص بسته ها و …

7

گواهی مبدا CERTIFICATE OF ORIGIN

این سند با توجه به قوانین هر کشور توسط مرجع ذیصلاح که معمولاً اتاق بازرگانی کشورهاست صادر می شود و مبدا کالا را گواهی می کند. گواهی مبدا شامل مشخصات کالا می باشد.

8

ثبت سفارش بازرگانی ORDER OF REGISTRATION

ثبت سفارش بازرگانی مجوزی است که جهت ورود قطعی کالای خریداری شده از خارج کشور توسط وزارت بازرگانی صادر می گردد.

9

بیمه نامه INSURANCE POLICY

همانطور که می دانید بیمه ضمانت جبران خسارت ناشی از حوادث ناخواسته است که توسط شرکت بیمه و یا نمایندگی آن صادر می شود. بیمه نامه باید با محموله و سایر اسناد آن مطابقت داشته و تاریخ آن همزمان و یا قبل از تاریخ حمل باشد. بیمه نامه صادر شده نباید از ارزش سیف کالا کمتر باشد.

10

گواهینامه استاندارد STANDARD CERTIFICATE

11

مجوزهای قانونیLOGICAL PERMISSION

مجوز های صادر شده از سوی بهداشت , استاندارد , انرژی اتمی ,فرهنگ و ارشاد, قرنطینه نباتی و… که با توجه به نوع کالا و قوانین گمرکی لزوم آن ها مشخص می شود.

12

گواهی بازرسی

گواهی صادر شده از سوی مرجع ذیصلاح مبنی بر تائید تطابق کالای سفارش شده با کالای حمل شده. قبلا در مقاله ای به تفصیل درباره گواهی بازرسی توضیح داده ایم.

مدارک مربوط به صاحب کالا جهت ترخیص کالا

همانطور که گفته شد علاوه بر اسناد، مدارک و گواهی های فوق که مربوط به خود کالا می باشد صاحب کالا نیز باید مدارک شناسایی خود را ارائه دهدکه شامل موارد ذیل است :

  • اصل و کپی کارت بازرگانی COMMERCIAL ID
  • اصل و کپی کارت ملی

مدارک مربوط به ترخیص کار

آخرین دسته از مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا مدارک مربوط به ترخیص کار کالا می باشد که عبارتند از :

1- اصل و کپی کارت ملی

2-اصل و کپی وکالت نامه محضری LETTER OF ATTORANCE

3-اصل و کپی معرفی نامه

4- کپی وکالت

5-کپی معرفی نامه

6-کپی دفترچه بیمه

هزینه های گمرکی هنگام ترخیص کالا

یکی از موارد مهم در بحث واردات و صادرات کالا هزینه های گمرکی است. به کلیه هزینه‌هایی که در قبال خدمات گمرک در زمان ترخیص کالا به سازمان گمرک پرداخت می‌شود هزینه های گمرکی می گویند. این خدمات شامل:

  • بارگیری
  • بارچینی
  • انبارداری
  • تخلیه کالا
  • تست و آزمایش کالا می باشد.

هزینه دیگری که در زمان ترخیص کالا باید پرداخت شود حق ورودی است. میزان این مبلغ بستگی به تعرفه کالای ورودی دارد. این تعرفه از کتاب تعرفه های گمرکی بدست می آید.

هزینه های قبل از ترخیص

پس از پهلو گرفتن کشتی در بندر مقصد هزینه هایی شامل هزینه جرثقیل که کانتینر را از کشتی بر روی کشنده میگذارد، کامیونی که کالا را تا انبار می برد، هزینه انبار و … ایجاد می شود که پرداخت آن برعهده صاحب کالاست. این هزینه ها بطور کلی شامل:

  • هزینه جرثقیل
  • هزینه حمل کانتینر
  • هزینه بیمه کانتینر
  • هزینه دموراژ

پس از تسویه حساب صاحب کالا  با شرکت حمل و نقل، سندی تحت عنوان ترخیصیه بهمراه مدارک و اسناد کالاهای وارداتی به ترخیص کار داده می شود تا وی بتواند اقدامات لازم جهت ترخیص کالا را در گمرک انجام دهد.

هزینه دموراژچیست؟

به هزینه اجاره کانتینری که بابت صادرات و یا واردات کالا به شرکا کشتیرانی پرداخت می شود، دموراژ می گویند. بنابر قوانین شرکت کشتیرانی طرف معامله معمولا بین 1 تا 45 روز هزینه احاره کانتینر رایگان یا اصطلاحا Free Charge است و پس از آن به ازای هر روز که کانتیر در اختیار صاحب کالاست مبلغی بعنوان اجاره به شرکت کشتیرانی پرداخت می شود.

اگر حجم محموله کم باشد و داخل کانتینر عمومی نگهداری شود هزینه ای بابت دموراژ پرداخت نمی شود اما اگر حجم محموله زیاد باشد بطوریکه یک یا بیش از یک کانتینر را اشغال کند هزینه دموراژ کانتینرها دریافت می شود. گاهی حجم سفارش به قدری بالاست که یک کشتی را در اختیار صاحب کالا قرار می دهند و وی هزینه دموراژ کشتی را می پردازد.

هزینه های حین ترخیص کالا

پس از پرداخت هزینه های کشتیرانی و دریافت ترخیصیه و اسناد محموله، ترخیص کار یا صاحب کالا باید به گمرک مراجعه کرده و اقدامات لازم را انجام دهد. در ادامه به بررسی هزینه هایی که در گمرک پرداخت می شود اشاره می کنیم.

حقوق ورودی

واردکنندگان کالا به ازای هر محموله ای که از مرزهای و بنادر وارد کشور می کنند باید مبلغی را بعنوان حق ورودی به سازمان گمرک بپردازند که این وجه جزء درآمدهای کشور محسوب می شود.
میزان حقوق ورودی به نوع کالا بستگی دارد و در هر کشوری متفاوت است. بعنوان مثال ممکن است کشوری با توجه به سیاست هایی نظیر حمایت از تولید داخلی از محصولات مشابه خارجی درصد بالایی حقوق ورودی دریافت کند. درصد حقوق ورودی از کتاب تعرفه های گمرکی تعیین می شود. در این کتاب عنوان کالاها با کدهای بین المللی کدبندی شده اند و به ازای هر کالایی درصد ورودی مشخص شده است.
بطور کلی حقوق ورودی بدین صورت محاسبه می شود:

حقوق گمرکی+سود بازرگانی = حقوق ورودی

حقوق گمرکی

مبلغی است که بابت ورود کالا به کشور دریافت می شود و معادل است با 4 درصد ارزش محموله.

4% * CIF = حقوق گمرکی

سود بازرگانی

سود بازرگانی یک نوع مالیات غیر مستقیم است که طبق قانون امور گمرکی از برخی کالاهای وارداتی اخذ می گردد. نرخ سود بازرگانی متغیر است و بستگی به نوع کالا و سیاست های دولت در هئیت وزیران تعیین می گردد.

CIF * نرخ ارز * نرخ تعرفه = سود بازرگانی

هزینه بیمه گمرکی

هر محموله ای که جهت ترخیص وارد گمرک می شود، بیمه می باشد. هزینه ی این بیمه معادل 0.5% ارزش ریالی کالا بعلاوه هزینه حمل است.

(هزینه حمل+ارزش ریالی کالا)*0.5%=هزینه بیمه

هزینه های انبارداری

به ازای هر روزی که کالا در انبار گمرک میماند تا زمان ترخیص کالا مشمول هزینه انبارداری می شود. این مبلغ طبق فرمول زیر محاسبه می شود:

وزن ناخالص*نرخ انبارداری*مدت=هزینه انبارداری

سامانه ترخیص کالا از گمرک

تمامی کالاها برای ورود به کشور، باید در سامانه ترخیص کالا ثبت و مدیریت شوند. این سامانه همانگونه که از نام آن مشخص است یک سامانه دولتی برای تسهیل خدمات انبارداری و ترخیص کالاست. سامانه به شما این امکان را می دهد که اطلاعات شخصی خود به عنوان صاحب کالا و همچنین اطلاعات و مشخصات کالا را ثبت و نگهداری کنید.

برای ثبت نام اولیه در این سیستم به اطلاعات زیر نیاز دارید:

  • کدملی صاحب کالا
  • ثبت اطلاعات هویتی فرد صاحب کالا
  • ثبت اطلاعات کالا

پس از ثبت اطلاعات فوق و تائید آن ها، سامانه یک کد شناسه برایتان ارسال می کند. در حفظ و نگهداری این کد دقت کنید چون در تمامی مراحل ترخیص کالا از گمرک که توسط خود شما یا ترخیص کارتان انجام می شود این کد لازم و ضروری است.

دقت کنید مبلغی که به عنوان حقوق ورودی کالا توسط صاحب کالا باید پرداخت گردد، یکی از اطلاعات بسیار مهم و اساسی موجود در اظهارنامه است که در مرحله تکمیل اظهارنامه محاسبه می‌شود. همچنین به یاد داشته باشید، تکمیل فرم اظهارنامه بسیار مهم است و چنانچه در تکمیل آن اشتباهی رخ دهد. منجر به ضررهای مالی و غیرمالی گاهاً سنگینی خواهد شد. بنابراین بهتر است این کار را به افراد متخصص و دارای تجربه همچون ترخیص کاران ما در بازرگانی رها بسپارید.

مهمترین گمرکات جهت ترخیص کالا

کشور ایران به دلیل پهناوری و همچنین وجود مرزهای آبی و ارتباط با آبهای آزاد، بندر و گمرکات بسیاری جهت واردات و صادرات دارد. تعداد این گمرکات در حدود ۱۴۴ گمرک است که خدمات مختلفی نظیر واردات قطعی، صادرات قطعی، ورود موقت، خروج موقت، ترانزیت خارجی، کارنه، امور مسافری، کابوتاژ، ملوانی، مرزنشینان، امانات پستی و قضایی را انجام می دهند. تمامی سازمانها و ارگانها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی موظفند صرفاً از طریق این این معابر اقدام به صادرات، واردات و ترخیص کالای خود کنند و هرگونه ورود و خروج کالا از محلی به غیر از موارد مطرح شده قاچاق بشمار می آید.

گمرکات جهت ترخیص کالا
معرفی گمرک شهید رجایی

گمرک شهید رجایی

بندر شهید رجایی در استان هرمزگان و 20 کیلومتری غرب بندرعباس واقع شده و یکی از مهمترین بندرهای ایران بشمار می رود بطوریکه در حدود 55% واردات و ترخیص کالای کشور از این گمرک انجام می پذیرد.

معرفی بندر شهید رجایی
معرفی گمرک شهید باهنر

گمرک شهید باهنر

بندر شهید باهنر دومین بندر مهم استان هرمزگان و یکی از بنادر فعال کشور است. این بندر 12 اسکله دارد و در سال 1334 در منطقه سورو و بمنظور صادرات غیرنفتی، حمل و نقل مسافر و کالا احداث گردیده است. بعلت موقعیت جغرافیایی این بندر، بسیاری از تجار ترخیص کالای خود را از این بندر انجام می دهند.

معرفی بندر شهید باهنر
معرفی گمرک امام خمینی

گمرک امام خمینی

یکی دیگر از مهمترین بندرگاه های ایران، بندر امام خمینی است.این بندر در سال 1306 و با نام بندر شاهپور در شمال غرب خلیج فارس و در نزدیکی شهر ماهشهر احداث شده است. بندر امام خمینی 38 اسکله فعال دارد و سالانه در حدود 30 میلیون تن کالا از آن ترخیص می شود.

معرفی بندر امام خمینی
معرفی گمرک چابهار

گمرک چابهار

بندر چابهار  تنها بندر استان سیستان و بلوچستان و تنها بندر اقیانوسی ایران بشمار می رود و از این جهت حائز اهمیت است. این بندر با دارا بودن 11 اسکله فعال بدلیل نزدیکی به کشورهایی که به آب های آزاد دسترسی ندارد نظیر افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان و کشورهای آسیای میانه اهمیت دوچندان یافته است.

ترخیص کار کیست؟

در امور گمرکی به شخصیت حقیقی یا حقوقی که کلیه مراحل مربوط به ترخیص کالا از گمرک را با وکالت از طرف واردکننده یا صادر کننده انجام می دهد ترخیص کار می گویند.

نقش ترخیص کار در فرآیند ترخیص کالا

ترخیص کار نقش مهم و برجسته ای در خروج کالا از گمرک دارد. در صورتی که شخص ترخیص کار از دانش و اطلاعات کافی در مورد قوانین گمرک و ورود کالا اطلاع نداشته باشد، هزینه زیادی را به صاحب کالا وارد خواهد کرد به همین دلیل در انتخاب ترخیص کار باید دقت کافی بعمل بیاید.
ترخیص کاری که از دانش و تجربه کافی برخوردار است، می داند که علاوه بر مجوزی که برای ثبت سفارش لازم است، مجوزهای جانبی نیز بر اساس نوع کالا ممکن است نیاز باشد.
برای مثال ممکن است که برخی از کالاها نیازمند اخذ مجوز از سازمان ها و مراکز مختلف نظیر جهاد کشاورزی، استاندارد، وزارت بهداشت یا … باشند. لذا ترخیص کار با تجربه فورا نسبت به اخذ مجوزهای لازم برای ترخیص کالا اقدام می کند و کالای مورد نظر در مدت زمان بسیار کوتاه، ترخیص می شود و هزینه های انبارداری و اضافی به صاحب کالا تحمیل نمی شود.

ترخیص کار کیست؟

ویژگی های ترخیص کار ماهر

با توجه به تعاریف فوق یک ترخیص کار حرفه ای و ماهر باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  • اطلاع از قوانین و بخشنامه های گمرکی داخلی و بین‌المللی در زمینه صادرات، واردات کالا و ترخیص کالاها از گمرک.
  • امانت دار، راستگو و مطمئن باشد.
  • دارای جواز و با سابقه و  مجرب باشد.
  • در ارتباط با قوانین و مقررات و تشریفات اداری به روز باشد.
  • با دانش و مهارت بتواند در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه امور محوله را به نتیجه برساند.
فرم ترخیص کالا

فرم ثبت سفارش ترخیص کالا

با پر کردن فرم زیر مشاوران ما تخمینی از زمان ترخیص کالا و هزینه های گمرکی در اختیار شما قرار می دهند.

    کارگزار گمرکی

    مطابق ماده 128 قانون امور گمرکی کارگزار گمرکی به شخصی اطلاق می شود که تشریفات گمرکی کالای متعلق به اشخاص را به وکالت از طرف آنان انجام دهد. حدود اختیارات وکیل باید به تفکیک در وکالتنامه رسمی که توسط موکل در فرم نمونه ارائه شده توسط گمرک ایران تنظیم می شود، مشخص گردد.کارگزار گمرکی باید پروانه مخصوص از گمرک ایران تحصیل نماید که این پروانه برای ترخیص کالا از کلیه گمرک های کشور معتبر است.

    پس طبق تعریف فوق می توان هم ترخیص کار گمرک و هم حق العمل کار گمرک را کارگزار گمرکی نامید. اما این دو تفاوت هایی  با هم د ارند

    حق العمل کار شخصی است که با دارا بودن کارت بازرگانی، تمام فعالیت بازرگانی صاحب کالا را به نام خود انجام می دهد اما ترخیص کار شخصی است که به واسطه وکالت دریافتی از صاحب کالا آن بخش از فعالیت های بازرگانی و ترخیص کالا که به وی واگذار شده است را انجام می دهد.

    تفاوت ترخیص کار گمرک و حق العمل کار

    به طور کلی این تفاوت ترخیص کار و حق العمل کار گمرک را می شود در سه عنوان خلاصه کرد.

    ماهیت ترخیص کار

    به طور کلی هر حق العمل کار گمرکی می تواند ترخیص کار گمرک نیز باشد اما هر ترخیص کار گمرک الزاماً حق العمل کار نیست.

    تعداد دفعات ترخیص کالا

    طبق قوانین گمرکی هر ترخیص کار گمرک برای اشخاص حقیقی یا حقوقی در طی سال تنها ده مرتبه می تواند اقدام به ترخیص کالا از گمرک کند ولی برای حق العمل کاران این محدودیت وجود ندارد.

    اختیارات

    حق العمل کاران باید طبق قانون نسبت به اخذ کارت بازرگانی اقدام کنند. پروانه فعالیت حق العمل کاران دارای اعتبار و مدت زمان مشخصی است. حق العمل کاران می توانند در مدت اعتبار این پروانه جهت ترخیص کالای مشتریان خود اقدام کنند.

    اما ترخیص کاران با دریافت وکالت و اختیارات قانونی از طرف صاحب کالا می توانند نسبت به ترخیص کالای صاحب کالا اقدام کنند.

    رویه های گمرکی واردات و صادرات کالا

    قوانین و مقررات مربوط به اظهار کالاهای وارداتی یا صادراتی به عنوان رویه های گمرکی شناخته می شوند. در قانون امور گمرکی رویه های گمرکی برای ورود و صدور کالا تعریف و دستورالعمل ها آن در آئین نامه اجرایی قانون آمده است. براساس قانون مذکور رویه های گمرکی به 9 دسته زیر تقسیم می شود.

    • کالاهای ورودی
    • کالاهای صدوری
    • کالای مسافری
    • پیک سیاسی و بسته های پست سیاسی
    • مرسولات پست بین المللی
    • فروشگاه های آزاد
    • وسایل نقلیه برای مقاصد تجاری
    • رویه انتقالی
    • رویه کران بری (کابوتاژ)

    کالای ورودی

    رویه گمرکی کالاهای وارداتی به گمرک را می توان به 5 دسته زیر تقسیم نمود. در ادامه با توجه به تعاریف ارائه شده در قانون امور گمرکی به معرفی انواع ورود کالا می پردازیم:

    ورود قطعی

    مطابق تعریف ارائه شده در قانون امور گمرکی ورود قطعی عبارتست از “رویه گمرکی که براساس آن کالاهای وارده برای استفاده در داخل قلمرو گمرکی با پرداخت حقوق ورودی و هزینه های انجام خدمات و با انجام کلیه تشریفات، ترخیص می شود.”

    ورود موقت

    ورود موقت کالا عبارت است از رویه گمرکی انجام شده برای کالاهایی معین تحت شرایط خاص که به طور موقت به قلمرو گمرکی وارد می شود. این کالاها باید ظرف مدت معین که توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد بدون اینکه تغییری در آن ایجاد شود خارج گردد. البته لازم به ذکر است که تغييــرات ناشــي از اســتهلاك از اين حكم مستثني است.

    تفاوت ورود موقت با قطعی

    در این رویه گمرکی به دلیل خروج مجدد کالا تفاوت هایی در هزینه ها و مجوزهای لازم با ورود قطعی وجود دارد.

    در ورود موقت اخذ مجوزهای تعیین شده در کتاب مقررات صادرات و واردات الزامی نبوده و تنها می بایست مجوزهای بهداشت، وزارت دفاع، مجوز فرهنگ و ارشاد و مجوز کشاورزی اخذ گردد.

    کالای ورود موقت از پرداخت حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض گمرکی معاف است اما باید سایر هزینه های گمرکی همچون تعرفه، هزینه انبارداری، باربری، تخلیه و… به گمرک پرداخت گردد.

    چه کالاهایی شامل رویه ورود موقت می شوند؟
    • ورود موقت ماشین آلات  جهت تعمیر و یا تولید و بسته بندی صادراتی FOR INWARD PROCEESS
    • ورود موقت کالا برای تعمیر یا تکمیل
    • ورود موقت وسایل نقلیه و محفظه های مخصوص حمل کالا
    • ورود موقت دام به منظور تعلیف
    • کالاهایی که بر اساس کنوانسیون های گمرکی قابلیت ورود موقت را دارد.
    • ورود موقت وسائل لازم جهت نصب و سوارکردن کارخانجات و تاسیسات صنعتی و نظایر ان.
    • ورود موقت لوازم و قطعات یدکی هواپیما یا کشتی های خارجی به منظور تعویض یا رفع نقص
    • ورود موقت وسایط نقلیه موتوری و غیرموتوری که با محموله های خود به کشور وارد می شوند.
    • ورود موقت وسائل امدادی و لوازم کمکهای بشر دوستانه
    • و…

    برای دریافت اطلاع بیشتر در مورد کالاهای شامل رویه ورود موقت می توانید با کارشناسان ما در بازرگانی رها تماس بگیرید و یا به آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی و آئین نامه اجرایی مقررات صادرات و واردات مراجعه نمایید.

    تشریفات و قوانین ترخیص کالاهای ورود موقت

    همانطور که از نام گذاری انجام شده بر روی این رویه مشخص است کالاهای مورد نظر در ورود موقت باید در مهلت تعیین شده خارج گردند و این مهم توسط گمرک با دریافت تضمین از صاحب کالا انجام می شود. یکی از مهم ترین تشریفات ورود موقت کالا به کشور همین تضمین است.

    برای دریافت مجوز ورود موقت، سپرده یا تضمینی معادل حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض بعلاوه حداکثر جریمه احتمالی دریافت می گردد. این تضمین بعد از استرداد کالا در مهلت تعیین شده، به صاحب پروانه ورود موقت مسترد می گردد.

    برای کالاهای فوق، پروانه ورود موقت صادر می شود و مهلت تعیین شده برای استفاده از رویه ورود موقت کالا به کشور در این پروانه درج می گردد.

    قطعی کردن پروانه ورود موقت

    در برخی موارد میتوان مجوز ورود موقت کالا را به ورود قطعی تبدیل نمود. البته این رویه باید پیش از پایان مهلت استرداد کالا باشد و شرایط خاص خود را دارد که بهتر است انجام این امور توسط ترخیص کاران ماهر و باتجربه انجام شود. شما می توانید برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص قطعی نمودن پروانه ورود موقت با مجموعه بازرگانی رها در ارتباط باشید.

    ورود موقت براي پردازش

    در برخی موارد کالا جهت ساخته، تکمیل، تعمیر و یا فراوری شدن به طور موقت به وارد قلمرو گمرکی شده و پس از انجام پردازش های مذکور، صادر می شود که به این رویه ورود موقت برای پردازش می گویند.

    • موادی همچون تسریع کننده ها (کاتالیست ها) که جهت ساخت و فرآوری مورد استفاده قرار می گیرند نیز شامل این رویه می باشند.
    • کالاهای کمکی همچون روانکننده ها و ابزارآلات شامل این رویه نمی گردند.
    • ورود موقت برای پردازش دارای سقف زمانی مشخصی است که به تفکیک گروه کالایی با پیشنهاد مشترک وزارت خانه های تولیدی مرتبط، گمرک جمهوری اسلامی ایران، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و پس از تصویب در هیأت وزیران تعیین می گردد.

    جهت اطلاع بیشتر در رابطه با رویه ورود موقت برای پردازش می توانید با کارشناسان ما در مجموعه بازرگانی رها در ارتباط باشید و یا به آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی مراجعه نمایید.

    مرجوعي (اعاده به خارج از كشور)

    در این رویه گمرکی، کالای وارده به گمرک را می توان به عنوان اعاده به خارج گمرک اظهار و ترخیص نمود. البته این رویه می بایست پیش از اجرای مقررات متروکه و فروش کالای مورد نظر انجام شود.

    عبور خارجي

    در مسیر ترانزیت کالا، برای عبور از یک قلمرو گمرکی، کالا از یک گمرک مجاز وارد و از گمرک مجاز دیگری تحت نظارت گمرک خارج می شود که به این رویه عبور خارجی می گویند.

    پروانه عبور خارجی صادره شامل مشخصات کالا، مهلت عبور و محل گمرک خروج و… می باشد و هرگونه اختلاف در این موارد شامل جریمه می شود مگر آنکه با هماهنگی گمرک صورت پذیرد.

    باید دقت داشت ممکن است به دلایل مختلفی همچون فک پلمپ، مغایرت در کالا یا میزان آن و… ممکن است ظن قاچاق کالا به وجود آید که بهتر است جهت جلوگیری از این سو تفاهم ها و آشنایی با قوانین و مقررات مربوطه با کارشناسان با تجربه مشورت نمایید. مجموعه بازرگانی رها برای ارائه خدمات مشاوره رایگان در خدمت شماست.

    عبور داخلی

    این رویه برای کالاهایی صورت می گیرد که جهت انجام تشریفات قطعی گمرکی از یک گمرک مجاز به یک گمرک مجاز دیگر و یا سایر اماکن تحت نظارت گمرک منتقل می شود تا تشریفات مذکور در گمرک مقصد انجام شود.

    انواع عبور داخلی
    عبور داخلی شخصی

    در صورتی که انجام رویه عبور داخلی به درخواست صاحب کالا یا نماینده آن باشد عبور داخلی شخصی نامیده می شود. البته این رویه با موافقت گمرک مبدا ورود انجام می گیرد.

    عبور داخلی اداری

    در صورتی که رویه عبور داخلی به تصمیم گمرک انجام شود به آن عبور داخلی اداری می گویند. در این مورد هزینه حمل و انجام خدمات مربوط به عبور داخلی و همچنین مسئولیت فقدان کسری، آسیب دیدگی یا فقدان کالا به جز در موارد قوه قهریه (فورس ماژور)به عهده گمرک است.

    کالای صدوری

    این رویه گمرکی به دو دسته صادرات قطعی، موقت تقسیم می شود.

    صدور قطعی

    برای خروج و مصرف کالای داخلی در خارج از کشور از این رویه استفاده می شود. شرایط، تشریفات اظهار، ارزیابی و اسناد لازم برای این رویه در آئین نامه اجرایی ارائه گردیده است.

    صدور موقت

    این رویه دقیقا برعکس ورود موقت بوده به این صورت که در این رویه گمرکی، کالاهای مجاز برای منظور مشخصی همچون ساخت، پردازش، تعمیر، تکمیل، شرکت در نمایشگاه یا به عنوان وسایل نقلیه برای استفاده شخصی یا تردد بین ایران و کشورهای دیگر یا ماشین آلات و تجهیزات برای انجام خدمات فنی و مهندسی به طور موقت و برای مدت معین از کشور خارج و سپس به کشور بازگردانده می شود. مهلت، شرایط، تشریفات اظهار و… مربوط به صدور موقت کالا در آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی مشخص شده است.
    باید توجه داشت در مواردی که کالای صدور موقتی که در مهلت مقرر به کشور بازگشت نشده و رویه آن طبق مقررات قانونی به صادرات قطعی تبدیل می شود، مشمول هیچگونه استرداد و تسهیلات قطعی نمی شود.
    دام هایی که به طور موقت، جهت تعلیف از کشور خارج می شوند، مشمول رویه صدور موقت بوده و این دام ها و نُتاج آن ها از پرداخت حقوق ورودی معاف می باشند.

    ترخیص کالاهای گروه فلزات

    ترخیص محموله های گروه فلزات یکی از رسته های تخصصی مجموعه بازرگانی رها می باشد. ما در این راه با سال ها تلاش و تجربه توانستیم افتخار همکاری با بزرگ ترین مجموعه های واردات فلزات را داشته باشیم.

    ما در زیرگروه فلزات کلیه خدمات ترخیص کالا و … را برای شمش فولادی، شمش روی، کنسانتره سرب، کنسانتره روی، محصولات تحت نورد گرم و سرد، میله های فولادی سرد و گرم، انواع لوله، انواع ورق و … با ضمانت و قیمت های رقابتی به شما ارائه می دهیم.

    ترخیص کالاهای گروه لوازم التحریر و اسباب بازی

    ترخیص لوازم التحریر و اسباب بازی از گمرک یکی دیگر از رسته های جذاب و مورد استقبال در بازرگانی رها بوده که سالانه حجم زیادی از فعالیت های این مجموعه را در بر می گیرد. سرعت  و قیمت مناسب در ترخیص کالا از ویژگی های مجموعه بازرگانی رها می باشد که اعتماد تجار را جلب نموده است.

    بخشی  که سهم بیشتری در واردات را به خود اختصاص داده است به ترتیب زیر می باشد:

    انواع مداد و مغز مداد، انواع خودکار، دفتر، سودکو، انواع اسباب بازی های دارای مکانیزم و بدون مکانیزم، انواع اسباب بازی های برقی، اسکوتر و …

    ترخیص مواد شیمیایی و مواد اولیه

    مواد شیمیایی و مواد اولیه کارخانجات تولیدی یکی از مهم ترین محصولات وارداتی به کشور بوده که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. انجام به موقع ثبت سفارش، تخصیص ارز، ترخیص، تخلیه، بارگیری و …. در روند توالی فرایند تولید بسیار مهم است.

    با توجه به تنوع گسترده این مواد، مجوزها و استانداردهای مختلفی توسط سازمان ها و ارگان های مختلف برای واردات این گروه در نظر گرفته شده است. دانش، تخصص و توانایی ترخیص کار در جلوگیری از ضرر و زیان تجار و سرعت در ترخیص کالا بسیار تأثیرگذار است

    هزینه های ترخیص کالا چقدر است؟

    هزینه های ترخیص کالا شامل هزینه ترخیصیه(تسویه با شرکت کشتیرانی و حمل و تخلیه کشتی و ...) و همچنین هزینه های گمرکی است. برای محاسبه آنلاین هزینه های ترخیص کالا به سایت بازرگانی رها مراجعه کنید.

    ترخیص کالا چقدر زمان می برد؟

    پروسه ترخیص کالا از صدور قبض انبار شروع شده و به درب خروج ختم می شود. این پروسه روی کاغذ یک هفته کاری زمان می برد اما در عمل با توجه به مشکلات سیستمی و ... ممکن است تا یک ماه بطول بیانجامد.

    برای ترخیص کالا چه اسناد و مدارکی نیاز است؟

    در زمان ترخیص کالا به سه دسته اسناد و مدارک احتیاج دارید. نخست مدارک مربوط به احراز هویت صاحب کالاست و برخی اسناد مربوط به خود کالا و تعدادی مدارک مربوط به ترخیص کار است. ریز جزئیات این مدارک را می توانید در سایت بازرگانی رها ببینید.